Yoga Meditatie

zwangerschaps-yoga

Yoga is een vorm van meditatie en kan leiden tot innerlijke rust en zelfbewustzijn.
Vanuit de uiterlijke kant; Yoga helpt je leniger en fysiek krachtiger te worden, naar de innerlijke kant; vanuit contact en beweging in het lichaam naar meer contact met jezelf.

Door het beoefenen van Yoga leer je lichamelijke en geestelijke spanningen los te laten, hard nodig in onze huidige maatschappij waarin veel mensen stress ervaren.

Ons bewustzijn zit vaak voornamelijk in ons hoofd en we hebben meestal een vrij eenzijdige manier van bewegen. Door middel van yoga kun je leren om de signalen van je lichaam weer beter waar te nemen en weer echt contact gaan maken met jezelf.

Heel kort gezegd kan yoga je helpen om bewuster en meer ontspannen door het leven te gaan, dit met soepele, fitte, sterke en ontspannen lichaam en geest.

Rond 200 jr voor Christus, heeft een man genaamd Patanjali een boek geschreven met 196 sutra’s , een soort voorschriften voor een yogi (de sutra’s van Patanjali kun je ook in menig boekenwinkel vinden). Het centrale thema van yoga is dat iedereen goddelijk, perfect en oneindig is, mensen zijn zich hier niet (meer) bewust van omdat ze zich identificeren met hun lichaam. Daardoor denkt de mens dat hij beperkt en in gebreke is. Door de meditatieve oefeningen van yoga kun je leren om weer contact te maken met je ware zelf, dat puur, vrij en perfect is. Het Sanskriet woord voor yoga komt van yuj, en betekent ook wel “ samenvoegen, verbinden”.

Belangrijk blijft dat yoga voor iedereen iets anders kan betekenen, en dat je bij het yoga-onderzoek niet vergeet gewoon voor jezelf te denken. Bovenal is yoga ook vooral ervaren en voelen, zonder te veel na te denken. Pas dan kun je bedenken wat yoga eigenlijk voor jou is.