Zwangerschapskussen

zwangerschapskussen-kopen

Met een goed zwangerschapskussen is het echter een stuk makkelijker om comfortabel in slaap te vallen. In dit artikel leggen we je uit hoe je het beste zwangerschapskussens vind. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Slaapwijsheid.

Wanneer moet je een zwangerschapskussen gaan gebruiken?

De belangrijkste reden om op je zij te slapen met een zwangerschapskussen is omdat na 20 weken zwangerschap het wordt afgeraden om op je rug te slapen. Dat komt omdat slapen op je rug ervoor zorgt dat het gewicht van de baarmoeder op de vena cava drukt, een belangrijk bloedvat, wat de zuurstoftoevoer naar je baby kan vertragen en je duizelig of misselijk kan maken. Tegelijkertijd kan die groeiende bult voelen alsof hij u naar beneden trekt als u op uw zij ligt, en u kunt pijn in uw onderrug of heupen krijgen omdat uw lichaam verandert. 

Voordelen zwangerschapskussen

  1. Verlicht druk op hoofd, nek, buik, rug, heupen en knieën.
  2. Zorgen voor een vaste positie en voorkomen woelen en draaien.
  3. Zorgen voor een neutrale positionering van de wervelkolom en verlichten het gewicht van jouw buik.
  4. Verbeteren de doorbloeding en bevorderen een gezonde groei van jouw kind.
  5. Je kunt er langer door slapen en je zult je ’s morgens uitgerust voelen.
  6. Het kan helpen bij slapeloosheid.
  7. Je kunt het na de bevalling als voedingskussen gebruiken.

Beste zwangerschapskussen kopen?

Een goed zwangerschapskussen is goud waard. We hebben een aantal zwangerschapskussens getest en dit zijn de beste zwangerschapskussens die je kunt kopen:

litollo zwangerschapskussen
litollo zwangerschapskussen
  1. Beste zwangerschapskussen: Litollo Zwangerschapskussen XXL – U vorm
  2. Beste kleine zwangerschapskussen: Ella Zwangerschapskussen XXL – U vorm
  3. Beste zwangerschapskussen voor onderweg: Nagui – C vorm

Beschuitmetmuisjes.nl heeft verschillende zwangerschapskussens getest. Kijk in de top 10 waar je het beste zwangerschapskussen kunt kopen.

Waarop je moet letten bij het kopen van een zwangerschapskussen

Veel vrouwen  hebben verschillende voorkeuren die bepalend zijn bij het kiezen van het juiste zwangerschapskussen. Hieronder hebben we de populairste eigenschappen opgesomd waar zwangere vrouwen op letten bij het kopen van een zwangerschapskussen.

Maat

Zwangerschapskussens zijn er in alle maten, van kleine wigkussens die ondersteuning bieden voor je buik of onderrug tot volledig lichaamskussens van 127 tot 165 cm lang.

De U-vormige lichaamskussens zijn langer en groter en ze bieden warme ondersteuning van beide kanten. Sommige zwangerschapskussens kunnen echter te groot zijn voor jouw bed, en je moet ook rekening houden met de ruimte van je partner.

Vorm

Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens. Sommige zijn klein genoeg om alleen steun te bieden aan een bepaald deel van het lichaam, maar de meest gebruikte zwangerschapskussens zijn die met een C- of U-vorm, hoewel sommige vrouwen het L-vormige kussen gebruiken, dat veel steun kan geven en daarbij ruimte bespaart.

C-vormige kussens zijn goed voor vrouwen die van achteren geknuffeld willen worden en toch voldoende steun op hun buik willen hebben. Maar voor vrouwen die op beide maten willen wiegen, zijn U-vormige kussens het beste.

Bovendien maken U-vormige hoofdkussens het gemakkelijker voor vrouwen die ’s nachts van slaaphouding veranderen. Het is beter omdat het niet nodig is het kussen opnieuw aan te passen terwijl je slaapt. We hebben ook een educatief artikel over hoe je met elk type zwangerschapskussen moet slapen.

Materiaal

Het materiaal speelt ook een grote rol bij de keuze van een zwangerschapskussen, want sommige modellen hebben een hoes van polyester of vinyl, die slechter zijn voor de temperatuurregeling. De beste modellen hebben een katoenen hoes, die beter ademt en een betere luchtcirculatie mogelijk maakt.

Vormen zwangerschapskussens

U-vormig zwangerschapskussen

Dit zwangerschapskussen heeft de grootte van jouw lichaam en heeft, zoals de naam al zegt, de vorm van een U, zodat het om u heen ligt (met u in het midden van de U). Dit type kussen ondersteunt jouw hoofd, nek, rug, heupen, benen en bult.

Afhankelijk van jouw slaaphouding kunt u het gebruiken om jezelf overeind te houden als je in de rug slaapt of om jouw rug en voorkant te sandwichen als je in het tweede trimester op jouw zij begint te slapen, met de rand van het zwangerschapskussen tussen jouw benen. Je kunt jouw arm onder het kussen steken en jouw hoofd er bovenop leggen. Houd er rekening mee dat dit type zwangerschapskussen veel ruimte inneemt (hopelijk vindt je partner het niet erg om het in jouw bed te verwelkomen!).

C-vormig zwangerschapskussen

Dit is een ander type groot zwangerschapskussen, maar het heeft de vorm van een C in plaats van een U. Sommige C-vormige zwangerschapskussens buigen rond jouw hele lichaam om zowel jouw rug als jouw bult te ondersteunen, terwijl andere wel jouw voorkant maar niet jouw rug omhullen. Dit kussen wordt gebruikt als je op je zij slaapt – leg jouw hoofd op de bovenkant, steun jouw bult (en eventueel rug) met de zijkant en stop de onderkant van de C tussen uw benen.

Zwangerschapswig kussen

Een wig is veel kleiner en minder duur dan andere zwangerschapskussens. Het is ontworpen om een bepaald gebied te ondersteunen, meestal jouw bult of rug. Om het te gebruiken, schuif je de wig onder jouw buik om het gewicht van jouw bult te verlichten, of stopt hem achter je om te voorkomen dat je ’s nachts plat op je rug rolt. (Als je graag lepelt met je partner, maar wat steun nodig hebt voor je buik, is dit een geweldige knuffelvriendelijke keuze).

Opblaasbaar zwangerschapskussen

Dit is het grootste zwangerschapskussen dat verkrijgbaar is en kan aanvoelen als een reddingsvlot (alsof je letterlijk gered moet worden van pijntjes en kwaaltjes). Deze optie is niet noodzakelijk de meest praktische, maar het kan een goede keuze zijn voor buikslapers die de alternatieven hebben uitgeput. Deze hebben vaak een gat waarin je je zwangere buik kunt laten rusten. Om ze te gebruiken, blaas je ze gewoon op, schuif je ze bovenop je bed als een tweede matras en nestel je je voor de nacht.

Veelgestelde vragen zwangerschapskussen

Wat is een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen is een speciaal soort kussen dat ontworpen is om steun en comfort te bieden aan vrouwen die in verwachting zijn en zich in de zwangerschapsfase van hun leven bevinden.

Ze hebben een flexibel ontwerp in een speciale vorm die zich gemakkelijk aanpast aan de veranderende lichaamsstructuur van de aanstaande mama en steun biedt aan bepaalde drukpunten zoals buik, onderrug, heupen, schouders en zelfs nek, die vaak pijn kunnen doen tijdens de zwangerschap.

Is een zwangerschapskussen noodzakelijk?

Dankzij de adaptieve vorm past het kussen zich aan de rondingen van uw lichaam aan naarmate uw lichaam verandert als gevolg van de zwangerschap, vooral als u het derde trimester ingaat. Bovendien is het noodzakelijk omdat het de pijn kan verlichten die veroorzaakt wordt in de enkels, knieën, heupen, buik, rug en nek.

Wanneer is het juiste moment om een zwangerschapskussen te gebruiken?

Veel deskundigen adviseren dat je het zwangerschapskussen het beste kunt gebruiken als je van het tweede naar het derde semester gaat, omdat het lichaam dan het meeste gewicht en druk draagt. Desalniettemin moet u het gaan gebruiken wanneer u daar zin in heeft.

Kun je de hoes van een zwangerschapskussen verwijderen en wassen?

Ja, veel zwangerschapskussens hebben een speciale of zelfs dubbele hoes die gemakkelijk kan worden opengeritst en gewassen. De meeste kunnen ook in de droger in de droogtrommel.

Waarom werken gewone kussens niet bij zwangere vrouwen?

Gewone hoofdkussens kunnen u helpen om een extra comfortniveau te bereiken wanneer dat nodig is.

Voor zwangere vrouwen zijn de speciaal ontworpen zwangerschapskussens echter perfect, omdat ze het lichaam in één positie fixeren, elk lichaamsdeel de nodige steun geven, de druk verlichten en het gewicht helpen verdelen.

Het kan ook helpen om de buik vast te houden als u op uw zij slaapt, zodat uw ruggengraat goed uitgelijnd blijft.

Zwangerschapskussens versus lichaamskussens

Body kussens zijn speciale soorten kussens die overeenkomen met uw lengte. Daarom wordt verwacht dat u ze gebruikt om te verzachten bij bepaalde blessures of operaties.

Zwangerschapskussens daarentegen zijn speciaal ontworpen kussens voor het hele lichaam met een vorm die steun biedt aan verschillende zones van uw lichaam.

Full-body kussens kunnen tot op zekere hoogte als zwangerschapskussens worden gebruikt, maar ze bieden misschien niet de ondersteuning die het originele zwangerschapskussen biedt.

C-vormige kussens zijn goed voor vrouwen die van achteren geknuffeld willen worden en toch voldoende steun op hun buik willen hebben. Maar voor vrouwen die op beide maten willen wiegen, zijn U-vormige kussens het beste.