Hatha yoga

hatha-yoga

Hatha yoga is de meest bekende vorm van yoga in Nederland en richt zich op de lichamelijke oefeningen (asanas), ademhalingsoefeningen (pranayama), meditatieoefeningen en ontspanning. Het accent ligt op de asanas, die rustig en precies worden uitgevoerd en wat langer worden vastgehouden. Ookal is de lesopbouw rustig, de asanas kunnen heel intensief zijn.

De invulling van de les is echter verschillend per yoga docent. Geen yogavorm is perfect of juist in vergelijking tot een andere vorm. In de lessen bij Saya Periang doen we dan ook graag oefeningen uit verschillende yoga vormen en gebruiken creativiteit om deze op een leuke manier te brengen. Er wordt uitgelegd hoe je de oefening doet en er wordt voor iedereen verschillende opties van houdingen aangeboden. Op die manier kan iedereen op zijn of haar eigen niveau yoga beoefenen in dezelfde klas. Er wordt ook uitgelegd waar de houdingen goed voor zijn. Ook is het leuk om soms iets over de yoga filosofie tussendoor te vertellen. De yoga lessen bij Saya Periang zijn dus hatha-yoga, maar met een vleugje andere yoga vormen. En dit alles met beide voeten op de westerse vloer.

Yoga flow ofwel Vinyasa yoga bestaat vooral uit yogaseries die in de flow van de ademhaling worden uitgevoerd. Net als bij de hatha yoga zijn er de diverse asanas welke aan elkaar worden bevestigd met tussenbewegingen waardoor er flow komt, die je op ademhaling kunt uitvoeren. Kracht oefeningen, openende oefeningen , draaiingen, balans houdingen en achterover buigingen wisselen elkaar af met aan het eind een ontspanning. Heel de les zijn we bezig met concentratie en rustige diepe ademhaling. Daarbij is de les natuurlijk ook gewoon leuk en gezellig en met beide voeten op de stevige westerse grond.

Hatha yoga zijn doorlopende lessen en zijn te volgen op ieder niveau, voor wie het leuk vindt.

Er wordt in de Hatha yoga les de mogelijkheid geboden om na-zwangerschapsyoga les te krijgen. De groep op dinsdag bestaat uit een diversiteit aan deelnemers, waaronder een aantal jonge moeders. Er wordt hen opties geboden op de verschillende houdingen (asanas) waardoor ze langzaam aan sterker worden en het eigen natuurlijk evenwicht terug vinden.

Hatha yoga voor voortgezet onderwijs is mogelijk op locatie en kan je als leerling een heerlijk moment geven om tot rust te komen en je concentratie te verbeteren. Bovendien is het gewoon heel leuk om samen te doen.

Draag prettig zittende kleding die meerekt als je oefeningen doet en neem eventueel een handdoek mee. Er wordt op blote voeten yoga beoefend, dus is het handig geen panty of maillot aan te trekken. Yogamatten en andere materialen zijn op locatie aanwezig.