Draagdoeken

draagdoek-baby

‘Draag je baby’ is een manier om te zeggen dat baby’s een heleboel behoefte hebben aan aanraking en vastgehouden worden en aan fysieke nabijheid. Je kunt eenvoudig je baby in je armen dragen, maar dat kan snel vermoeien. Babydragers zijn een populaire manier om je baby te dragen. Dat baby’s behoefte hebben aan gedragen worden blijkt wel uit onderzoek. Hieruit kwam namelijk naar voren dat baby’s die worden gedragen gemiddeld 45% korter huilen. Als een baby wordt gedragen, leren zowel de baby als de ouders elkaars signalen sneller kennen. Dit leidt weer tot minder huilen en de baby leert dat het zijn eigen signalen kan vertrouwen. Dit legt een basis voor een gezond zelfvertrouwen.

Voor de ouder is het ook vaak beter om te dragen in een draagdoek dan in de armen, vanwege een betere verdeling van het gewicht van het kindje. Dit geldt zeker voor een ouder met rugklachten. Ook een ouder in een rolstoel kan veel baat hebben bij een goede draagdoek. De stoel zal bediend moeten worden en dit gaat eenvoudiger als daarbij het kindje goed ondersteund wordt door een draagdoek.

Waar moet je op letten al je een buik en/of rugdrager voor je baby koopt?
Heel belangrijk is dat de baby goed ondersteund wordt bij het zitten in een drager. Dit betekend dat de drager een brede zit moet hebben aan de onder kant, zodat de bibs van de baby maar ook de beentjes tot aan de knieën goed ondersteund worden. Sommige ouders vinden het een nadeel dat de baby dan niet met het gezicht naar voren gedragen kan worden. Eigenlijk is dat juist een groot voordeel van deze draagsystemen. Een baby die alleen maar naar voren kan kijken krijgt op die manier heel veel prikkels binnen en heeft geen mogelijkheid deze prikkels te negeren. Indien de baby met het gezicht naar u zit kan het toch alle kanten uitkijken. Worden ze moe dan kunnen ze hun hoofdje op je borst leggen en rustig verwerken wat ze allemaal gezien hebben. Hierdoor raken ze  dan ook veel minder snel overprikkeld.